Hur du överlever en hög inflation

De skenande priserna har orsakat en hel del huvudvärk för svenska konsumenter. För att klara av en hög inflationstakt finns det några saker du kan göra, och i detta inlägg ska vi titta lite närmare på vad gemene man kan ändra i hushållet för att sänka levnadskostnaderna.

1.     Planera matvaruhandeln bättre

Här gäller det att se över priset på varor som blivit dyrare. Det är nämligen inte allt som kostar mer, du kan till och med hitta grönsaker till lägre pris jämfört med tidigare. Purjolök och avokado blev exempelvis billigare i början av 2022.

2.     Se över dina löpande utgifter

Många betalar för mycket för sina abonnemang i hemmet utan att veta om det. Vid en högre inflationstakt är det en god idé att omförhandla, eller se om du kan få några rabatter. Det kan även vara bra att strunta i onödiga TV-paket som du inte använder.

Har du planerat att renovera i hemmet är det bra att genomföra projekten tidigare snarare än senare, specifikt då det kan kosta mer framöver. Det kan handla om allt från fasadrenovering i Stockholm till utbyggnad av kök och badrum.

3.     Förhandla med din arbetsgivare

Förhandlingar kan vara lägliga när inflationen kryper på, men det är inte alltid du kan få upp din lön i kristider. I dessa fall rekommenderas andra lösningar som fler semesterdagar, kompetensutveckling eller förmåner som arbetsgivaren kan bjuda på.

4.     Samåk till jobbet eller skolan

För att dra ned på drivmedelskostnader kan du ta med en granne eller vän i bilen. Att pendla kan bli mycket billigare när det finns en eller flera personer som delar på priset, samtidigt som det kan vara ett bra sätt att få lite sällskap på vägen.

5.     Skala ned

Behöver du nödvändigtvis inte byta bilen till en ny modell kan det vara klokt att låta bli. Andra saker du kan spara på är semesterresor som kan bytas ut till hemester, alternativt laga din egen mat istället för att äta på lunchrestauranger.

CATEGORIES:

Allmänt

Tags:

Comments are closed