Hur mycket nikotin finns det i snus, cigaretter eller vapes?

Hur mycket nikotin finns det i snus, cigaratter eller vapes? Det är en bra fråga som förtjänar djupdykning!

Självklart finns det lika många nikotinkällor som det finns tomrum i rymden, så som nikotin i shotform, nikotinplåster och nikotintabletter. Denna artikeln kommer däremot att fokusera endast på snus, cigaretter och vapes.

Hur mycket nikotin innehåller snus?

Enligt Swedish Match absorberas endast 10-20 % av nikotinet i snuset av kroppen. Det är eftersom att munslemhinnan som tar upp nikotinet när du snusar inte är så effektiv på att absorbera snuset. Med andra ord hamnar endast 10-20 % av nikotinet från snusen i ditt blodomlopp.

En snusprilla innehåller ungefär 10 mg nikotin, den absorberade mängden av din kropp är alltså ungefär 1-2 mg nikotin när du snusar.

Hur mycket nikotin innehåller cigaretter?

Även om mängden nikotin i cigaretter varierar mellan ungefär 8 och 20 mg spelar det inte så stor roll. Även om cigaretter fungerar på ett helt annat sätt än exempelvis snus är resultatet detsamma, kroppen absorberar bara en bråkdel av mängden nikotin som cigaretten innehåller. Enligt Nicotinell absorberar kroppen ungefär 1 mg nikotin, oavsett om cigaretten innehåller 8 eller 20 mg nikotin.

Hur mycket nikotin innehåller vapes?

Vapes är mycket svårare att räkna på än snus och cigaretter, eftersom att nikotinet kommer ifrån en flytande form som alla doserar olika. Dessutom finns det en hel del olika mängder styrkor på e-juice som det så fint kallas. Exempelvis innehåller juuls i Sverige ofta någonstans mellan 18-20 mg, medans andra e-juices från andra leverantörer kan innehålla en helt annan mängd nikotin.

Enligt denna studie från tidskriften PLOS ONE kan vi konstatera att e-juice som innehåller 18 mg nikotin per milliliter, så som Juuls, ger den som vapar ungefär lika lång tid som det tar att röka en cigarett absorberar ungefär 1/3 av nikotinmängden som den som röker en cigarett absorberar.

Vad innehåller mest nikotin, snus, cigaretter eller vapes?

Cigaretter innehåller 8 till 20 mg per cigarett, E-juice 18 mg per milliliter och snus ungefär 10 mg per prilla. Med andra ord innehåller cigaretter mest nikotin, följt av snus, följt av vapes som innehåller minst nikotin.

Vad absorberar kroppen mest nikotin av, snus, cigaretter eller vapes?

Genom att snusa absorberar kroppen ungefär 1-2 mg nikotin per prilla snus. Genom att röka absorberar kroppen ungefär 1 mg nikotin per cigarett.

Genom att använda en vape eller en e-cigg som det också heter absorberar kroppen ungefär 1/3 av mängden nikotin från cigaretten, det vill säga ungefär 0,50 mg nikotin, för den som röker vape ungefär som en cigarett i intensitet och längd.

Se upp för riskerna

Även om vapes definitivt är ett mycket bra sätt att sluta både röka och snusa på är det viktigt att vara varsam och se upp med riskerna. Efter ett tag tar ciggen slut, och snusen tappar effekt, men vapen kan hålla igång mycket längre.

Därför är det viktigt att du som funderar på att använda dig av en vape i syfte att sluta röka tänker på detta och slutar i tid.