Häng med i utvecklingen och sätt smarta mål

1657-1

Det finns olika sätt att jobba på. För inte så länge sedan var det vissa metoder som fungerade allra bäst. De flesta följde dem och upplevde hur de gick framåt. Men idag har metoderna förändrats, och det gäller att hänga med i utvecklingen. Bland annat så uppmanas du att sätta smarta mål. De är mer specifika än vanliga målsättningar, men mycket effektiva.

Samtidigt så har många framgångsrika affärsmän tagit urgamla filosofier och anpassat dem till moderna företag. Precis som yoga har fått fotfäste i det svenska samhället så finns det även principer som kan utnyttjas för din verksamhet. Världen har krympt och det lönar sig att plocka upp det som fungerar. Det som kan användas för att du ska gå framåt. 

Vart är du på väg?

Det är vanligt att lägga upp en plan. Dels har du en omfattande affärsplan med långsiktiga mål och aspirationer. Sedan brukar denna ofta brytas ner i lite mindre milstolpar, som sedan alla får del av. Du har en plan för marknadsföring, för försäljning och så vidare. Men för att det ska bli riktigt effektivt så är det bäst att sätta smarta mål. De är en förfining av vanliga planer och målsättningar. Allt fler företag satsar på att lära sig hur man sätter smarta mål

Smart står inte för intelligent eller uppfinningsrik, även om det också har sin plats. Istället handlar det om mål som är realistiska, specifika och mätbara. När du formulerar dessa mål så blir det lättare att uppnå dem, för du vet precis vart du är på väg. Genom att kontrollera och mäta dina framgångar så blir det enklare att nå långt. Du kan snabbt se när företaget inte når fram eller börjar avvika från målet. Då är det dags att korrigera och sätta in ytterligare resurser. Du har mer kontroll över det hela med smarta mål. 

Något annat som importerats från östern är kanban. Det är en gammal japansk metod för att hålla ordning på sina saker. Den utvecklades för att hålla reda på produktionen. Vad som skulle göras och när, samt för att inte bli utan material. Idag har den anpassats till moderna företag och har visat sig vara väldigt användbar. Du kan bättre visualisera arbetsprocessen och snabbt upptäcka vem eller vad som saktar ner arbetet. Om du lär dig grunderna i kanban så kan du gå långt. 

1657-2

Gamla metoder som har moderniserats

Kanban har funnits i många år, och använts mycket i fabrikerna i Japan. Nu för tiden är allting digitaliserat och även detta. Metoden har moderniserats för att passa västvärlden, men även det sätt som företagen jobbar på idag. Det handlar om att maximera dina tillgångar samt ha full kontroll över processen. Du kan bättre visualisera arbetet genom att lära dig kanban. Det japanska uttrycket kanban får allt större mening. Läs om det i Ny Teknik

Så om du satsar på att sätta smarta mål har du kommit långt. Lär dig sedan att använda kanban fullt ut så ligger du redan steget före dina konkurrenter. Det gäller att utnyttja utvecklingen med öppna armar. Speciellt när det handlar om sådana saker som redan har bevisats vara effektiva. Alla behöver öka sin effektivitet utan att ge avkall på annat, som en god arbetsmiljö och begränsade resurser. Du måste ha en balans mellan vart du vill nå fram och hur du kommer dit. Genom att utnyttja de verktyg som finns så blir det enklare att kombinera allting till en framgångsrik verksamhet. 

Lär av de som lyckats

Genom att lära sig av andras misstag så kan du undvika att upprepa dem. Det är helt naturligt att läsa om din bransch, eller om företagare rent allmänt. Ibland har de jobbat sig upp från så gott som ingenting. Eller så är det någon speciell investering som fått dem att lyckas. De kanske inte ens är i din bransch, för du kan alltid lära dig något från vem som helst. Genom att känna till deras misstag, men även vad som fungerade, så kan du bygga upp ditt företag snabbare och enklare. Även speljättarna satsar på kanban.

Här har du alltså ett berömt och framgångsrikt företag. Om kanban fungerar för dem så kan det hända att du kan ha nytta av det. Det minsta du kan göra är att se lite närmare på vad det är och hur det fungerar. Eftersom det är bra för så många olika sorters företag så är chansen stor att det kan vara bra även för din verksamhet. 

Utvecklingen går framåt

Inom vissa områden springer utvecklingen framåt. De som började jobba inom yrket för några decennier sedan känner nästan inte igen sig. Och det är så det ska vara. För att du ska lyckas idag gäller det alltså att hänga med i utvecklingen. Att veta vad som finns och utnyttja de redskap som är bra för ditt företag. Det kan inkludera en kurs eller två, men det är det värt.