Kaos utan parkeringslinjer

För de som någon gång kört bil i utlandet är det lätt att förstå ordet kaos. I Neapel, till exempel, tutar de på dig om du stannar för rött ljus. Och glöm det där med att köra om på vänstersidan. Både bilar och motorcyklar susar förbi på alla tänkbara sidor. Här är problemet naturligtvis inte bristen på linjer, utan det faktum att folk inte respekterar dem. Men även linjerna har sin del i att göra trafiken till ett säkrare ställe. 

När du vet vad som gäller är det enklare att följa lagen. De vita linjerna visar dig var du kan parkera, när du får köra om och hur nära de andra bilarna du kan komma. Det kan låta som små detaljer, men de gör verkligen stor skillnad. För kaos i trafiken leder lätt till olyckor. Och då ganska allvarliga sådana. Så linjer, och en respekt för dem, är något som är bättre. 

Parkera var du vill

Tidigare kunde du parkera var som helst, mer eller mindre. En del ställde sig då på trottoaren och hindrade folk från att komma förbi. Speciellt jobbigt om du ville ut och promenera med din barnvagn. Andra parkerade så att bussarna fick problem med att komma förbi. Resultatet var ett visst kaos. Nu när det är vita linjer så gott som överallt är situationen en helt annan. Folk kanske klagar på att de måste gå en bit från parkeringen. Men trafiken flyter på som den ska. Du kan ha stor nytta av att se närmare på http://www.vagmarkeringar.se/vagmarkeringar/linjemalning-asfalt/

Det är klart att alla vill ha en parkering precis utanför huset eller kontoret. Gärna med motorvärmare och tak så de slipper skrapa rutorna på vintern. Men det är inte riktigt så det fungerar. De flesta måste parkera en bit ifrån, kanske i ett hyrt parkeringshus. Antalet parkeringsplatser i anslutning till ett kontor eller bostadsområde brukar vara begränsat. Men det viktiga är att du vet precis var du kan stå. Linjemålning utfört av Vägmarkeringar.se håller hög kvalitet. 

Varför måla linjer?

Kaos är en sak, men olyckor en annan. Även om de går hand i hand kan du leva med kaos. Men när dina barn är i fara så är det en helt annan sak. På många vägar är inte markeringarna tillräckligt tydliga. Eller så är de för trånga. Det måste finnas plats för alla i trafiken. Bilar, cyklar och fotgängare. Nu för tiden så är det vanligt att ta sig fram på olika sätt och vis. Du uppmuntras att promenera eller cykla, men då måste du också ha någon stans att ta vägen. Viktigt med linjemarkeringar, läs mer i Expressen

Så de vita linjerna har sin plats. Och bör respekteras. Kör inte så fort att du kommer utanför linjerna. Det är klart att det fungerar som allra bäst när alla gör sitt bästa. En del har inte riktigt koll på vad linjerna betyder, så var uppmärksam och ta ingenting för givet. Speciellt om det är utländska nummerplåtar, för de har inte riktigt samma kultur när det kommer till linjer och regler i trafiken. Du vet aldrig om de kommer från Neapel.

Parkeringplatser främjar hälsan

Det finns en annan viktig anledning till att anlägga fler parkeringsplatser. Ibland handlar det om att uppmuntra folk att komma ut. Under det senaste året har allt fler börjat dra sig ut till naturen. De lägger sin semester till omgivningarna runt hemmet. Alla har manats att inte resa så långt ifall någon blir sjuk. Och det hotet hänger fortfarande över samhället. 

Så myndigheterna har försökt göra det enklare för folk att semestra i naturen. Sverige är fullt av underbart vackra områden där du kan promenera eller vandra. Helt gratis och utan att det blir några folksamlingar. Men du måste ha någonstans att ställa bilen när du kommer dit. Fler parkeringsplatser på grund av pandemin. Allt det här kan ses som ett led i kampen mot viruset. När du vill skydda dig själv och din familj men ändå ha det bra. För de flesta har redan som vana att vara utomhus en stor del av sin fritid. Nu har det blivit ännu viktigare och därför satsas det lite extra. 

Bäst att undvika kaos

Ingen vill ha problem och kaos i trafiken. Det är ganska skönt att allt bara flyter på. Även när det är många bilar så vet alla var de ska hålla sig. Tack vare alla de vita linjerna och andra instruktioner som är målade direkt på gatan. Det samma gäller för parkeringsplatserna. Du ser direkt var du kan ställa dig, var elbilarna ska stå och vilken ruta som är till för de handikappade. Allt stärks sedan med skyltar, men mycket är tydligt på marken. Så det är upp till var och en att respektera trafiken och de regler som gäller. I det långa loppet är det bäst för både dig och dina medmänniskor.