Solceller i ständig utveckling

Människan har utnyttjat solens kraft sedan tidernas begynnelse. När den gassar kan du laga mat på stenar, eller få i gång en eld med hjälp av en bit glas. Dess kraft är så stark att du blir blind om du stirrar direkt på solen. Solens energi är förnybar och till synes outsinlig. Och det är just därför som den är ett så bra alternativ för energi och elektricitet.

Det mesta drivs av el nu för tiden. Antingen direkt kopplat till ett nät, eller genom batterier som laddas på olika sätt. Allt fler väljer att sätta upp solceller eller solpaneler på taket, fasaden eller någon annanstans där solen når fram. Även med en liten uppsättning kan du alstra tillräckligt med el för hela hemmet. Och kanske även sälja det som blir över.

Smidiga alternativ för miljöintresserade

En av de stora orsakerna till att folk väljer solceller är intresse för naturen och miljön. Solenergi förorenar inte mycket, det är mest under tillverkningen av materialen som det kan vara vissa utsläpp. Men annars så är den ren och grön. Ju fler som väljer solenergi, desto bättre är det för jorden. Bra erbjudanden för solcellspaket på 10 kW.

Det krävs tillstånd för att sätta upp solceller. Bland annat får de inte vara störande för andra eller sticka av allt för mycket rent estetiskt. En del har haft problem med tillstånd för svarta solpaneler på ett rött tegeltak, till exempel. Men nu finns det fina alternativ som är så gott som osynliga. Det är inte längre givet att du sätter upp dem på taket. Intressant att se hur solceller kan sättas upp så gott som var som helst.

Nya rön om solen

Jorden och universum är en vetenskap som aldrig tar slut. Det finns så mycket att upptäcka att du aldrig får tråkigt. Och människan har mycket att lära sig från naturen. Små saker som kan bli stora när de tillämpas på rätt sätt. Solenergi är en sådan sak. Se hur naturen värmer upp och får allting att fungera med värme och ljus från solen. Det är något att kopiera. Länder där de alstrar el på motorvägen med solcellsteknik.

Solens energi förnyar sig själv hela tiden. Ingen vet om den kommer ta slut, men det är i så fall inte inom den närmaste framtiden. Med universum talar de ofta om miljontals år, och så vidare. Så det är en helt grön och attraktiv källa till energi. När du omvandlar solens strålar till el så får du inga koldioxidutsläpp som är så farliga. Du bidrar inte till global uppvärmning, tvärtom drar du nytta av den värme som redan finns.

Hur solcellerna fungerar

Många solceller kopplas samman till en stor solpanel. När solens strålar når fram så bildas det spänning, på båda sidor av cellerna. Om du kopplar en ledning till solcellerna får du el. Men eftersom det är likström behöver du en liten maskin som förvandlar det till växelström. Den sorts el som du använder varje dag. Det låter enkelt och är faktiskt inte så komplicerat. När allting väl är kopplat rätt så kan du ta det relativt lugnt.

Solcellerna behöver inte gassande sol för att fungera. Det går även bra på molniga dagar, det viktiga är att det är ljust. Så i vissa delar av landet kan det bli något svårare under vintermånaderna. Vad många gör är att de har ett avtal med ett elbolag. När de har överskott, kanske under sommaren, så säljer de elen direkt till bolaget. Men när de har ett underskott så köper de i stället en viss del el från bolaget.

Hålla solcellerna rena

För det mesta behöver du inte ens rengöra solpanelerna. Det regnar tillräckligt mycket här i landet för att det ska spola bort damm och smuts. Likadant med snön som faller. Ett litet lager snö hindrar inte solcellerna från att fungera, och sedan för den med sig smutsen när det töar. Eftersom panelerna sätts i en vinkel så brukar inte så mycket nederbörd och annat stanna kvar. Allt det här innebär att solceller är ett skönt alternativ, med ganska lite underhåll. Planera innan du sätter upp dem så att inga träd eller annat skymmer. Sedan är det i princip bara att njuta av grön el.

CATEGORIES:

Allmänt

Tags:

Comments are closed