Hur bambu används i klädtillverkning

Bambutyg är tillverkat av bambuväxten och på senaste år har det blivit ett riktigt trendigt material som används av flera duktiga designers. Under 2000-talet blev det populärt med miljötänk och bambukläder passade in i den nya gröna vågen som svepte över hela världen.

Weard är ett svenskt märke som tillverkar underkläder och basplagg i ekologisk bambu. Du kan se hur deras produkter ser ut genom denna länken som går till deras butik. De har valt att tillverka sina kläder av bambuviskos som är framställd av ekologisk bambu i en skonsam tillverkningsprocess som använder snälla kemikalier i ett slutet system. Det innebär att utsläpp motverkas eftersom nästan allt lösningsmedel och vatten återvinns. Weard arbetar även långsiktigt med fabrikerna för att säkerställa bra kvalitet och goda arbetsförhållanden.

Historiskt sett i Asien användes bambu för att handtillverka papper. Men tack vare moderna tillverkningstekniker kan bambumassan raffineras till att bli bambufiber som kan användas för att skapa garn och tyg. Bambutyg är en naturlig textil som tillverkas genom att bambuväxten mosas ihop till en fibermassa, som sedan separerar till tunna fibertrådar som spinns och färgas för att vävas till ett tyg.

Mindre vatten och bekämpningsmedel

Bambu är extremt miljövänligt eftersom det är en av världens mest snabbväxande plantor. Det innebär att det är en hållbar resurs som är lätt att odla mer av, jämfört med bomull som växer mycket långsammare. Bambu är även naturligt antibakteriell och det finns inte några skadedjur som angriper bambu i naturen. Det innebär att odlarna inte behöver bespruta bambuväxterna lika mycket som med andra plantor.

Men det betyder inte att alla odlare väljer att inte bespruta sina odlingar. Populariteten av bambu har lett till att vissa delar av världen överproducerar bambu och använder sig av bekämpningsmedel och aggressiva gödningsmedel för att maximera skörden. Det är därför viktigt att man håller koll på var man köper sin bambu och att helst välja ekologiskt.

Bambu är även speciellt eftersom det är en planta som inte behöver omplanteras, eftersom den kan självförnya sig själv från sina egna rötter. Det gör att odlare inte behöver arbeta lika mycket som när de till exempel odlar bomull. Det gör det både billigare att odla, samtidigt som jorden inte behöver störas lika mycket.

Jämfört med bomull krävs det även mindre vatten att odla bambu. Bomull är en vattenslukande planta som behöver cirka 10 000 liter för 1 kilo bomull, men ibland krävs det mycket mer än så. Bambu kräver ungefär en tredjedel av det – fortfarande mycket vatten, men mycket mindre än vad bomullskläder behöver.

Silkeslent och hudvänligt

Bambutyg har en liknande känsla som siden, tack vare sina naturligt lena och runda fiber som inte har några vassa kanter som kan irritera huden. Bambu är som sagt även antibakteriellt och kan därför fungera mycket bra för personer som har hudproblem eller som är allergiska mot andra naturliga fibrer som till exempel ull eller hampa.

Dess antibakteriella egenskaper gör även att bambukläder är perfekta som träningskläder, eftersom det gör att odörer håller sig borta och plagget håller sig fräscht längre. Bambufiber är även håliga och det gör att de leder bort svett på ett mycket effektivt sätt.

CATEGORIES:

Allmänt

Tags:

Comments are closed